3// Fagaras, Bucegi en tussendoortjes

Roemenië, een nieuw land, een nieuwe taal en weer iets totaal anders. Paard met kar en Audi A5 wisselen elkaar hier vlotjes af. Die 2e ziet onze Landcruiser en bedenkt zich dat dat misschien toch de betere aankoop was, want een 4×4 kan je hier op menig wegdek goed gebruiken. Maar vooral ook nieuwe gebergtes in het vooruitzicht. Jawel, meervoud, want we stoppen hier in de Fagaras en de Bucegi.

Fagaras

De combinatie van een bergweg (de Transfagarasan) met uitnodigend veel U-bochten (Sil blij) en de beetje informatie die we hebben over dit gebergte lijdt ons naar Cabana Balea Casacada. De cabana, of ook wel berghut, blijkt echter meer een hotel te zijn, uitgebaat door 2 bromberen. We zijn de enige gasten. Het kan niet altijd een schot in de roos zijn. Wel ontmoeten we hier een groepje toerskiërs die ons accurater info kunnen geven. Dit brengt ons naar Cabana Barcaciu. Even dachten we dat we weer de enige gasten zouden zijn in deze nogal primitieve hut. Wat we op dat moment nog niet weten is dat we eigenlijk de eerste deelnemers daar zijn van Schi de Tura, een heus Roemeens Toerski event. Met deelnemer 3 en 4, Ovidiu en Kosmin, klikt het meteen. Het worden een onvergetelijke 3 dagen met veel sfeer, toerskiën en de nodige ‘bère’ en vino. We pikken ook een top mee, de Scara. Noroc (= santé).

Bucegi

Onze nieuwe toerski vrienden raadde ons de omgeving van Cabana Pedina aan. We checken de website en dit ziet er goed uit. Dit blijkt echter óók een hotel te zijn, alleen hebben ze de website nog niet aangepast, slim want de prijs blijkt nu x3 te zijn. Een andere optie is er echter niet, ze geven -14°C en we reden 1u15 over de 30km dirtroad tussen de beschaving en de cabana/hotel. We zijn weer de enige gasten. En wederom halen we de hoteleigenaars precies totaal onverwacht uit hun winterslaap, waar ze niet goed gezind van worden. De omgeving mag er echter wel zijn, gemoedelijke hellingen, verse sneeuw, bereikbare toppen en mooie uitzichten.

Tussendoortjes

Roemenië is een nieuw land voor ons beide en tussen de gebergtes door moet een mens natuurlijk ook terug wat op kracht komen. We zijn nieuwsgierig en hangen hier en daar de toerist uit.

Een groot deel van onze reis door Roemenië gaat door Transsylvanië, bekend om zijn kastelen en vampieren. We stoppen in Sibiu en Brasov, authentieke middeleeuwse stadjes. En jawel, ook in hèt vampieren kasteel bij uitstek: Bran Castle. We ontdekken dat dit helemaal niets met Bram Stoker’s Dracula te maken heeft maar het blijft een zeer mooi kasteel. We doen ook onze 1e was van de reis.

Aangekomen in Boekarest verblijven we op camping Belvedere. Deze is blijkbaar nog in opbouw en dus wordt het de gazon van de naburige trouwzaal. Florien, de eigenaar, doet er echter alles aan om ons het leven gemakkelijk te maken. Boekarest kan ons minder bekoren, de stad is chaotisch en getekend door 40 jaar communisme. We hebben er zelfs geen foto van..De free walking tour met Alex The Guide geeft wel de nodige achtergrond met Comrade Sil in de hoofdrol.

Verder komen we regelmatig dingen tegen die hier een tweede leven krijgen. Zo verkoopt dit poffertjeskraam nu bollen kaas en gedroogd vlees. En ziet deze strooiwagen eindelijk sneeuw.

Disclaimer. Als je bang hebt van honden is dit niet jouw land. Zo goed als elk huis heeft een paar loslopende exemplaren.