Administratie Auto

Dit valt gezien de situatie (doorkruisen van 2 continenten en een 20-tal landen) nog mee. Het is vooral enkele beslissingen nemen omtrent het Carnet de Passage en Douane.

Algemene autodocumenten

De standaard autodocumenten (inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, keuringsbewijs & verzekeringsbewijs) neem je natuurlijk mee, incl.. de nodige (digitale) kopieën.

Autoverzekering

In Europa heb je de groene kaart, hierop kan je gemakkelijk nagaan in welke landen je verzekert bent. Buiten deze zone zullen verzekeringsmaatschappijen zeer terughoudend zijn om je te verzekeren. Hier is de boodschap om aan de grens telkens een verzekering af te sluiten voor het volgende land.

Douane documenten/Carnet de Passage

Een Carnet de Passage en Douane (CPD) is een douane document dat in sommige landen nodig is om met je eigen voertuig de grens te kunnen oversteken. Dit document waarborgt dat je het voertuig dat je binnenbrengt in dat land ook terug uitvoert. Het staat je toe om je eigen voertuig tijdelijk te importeren in dit land zonder dat je invoer taxen moet betalen. Dit is eigenlijk een soort Visa voor je voertuig, zowel bij het inrijden als het buitenrijden moet het document een stempel krijgen. Indien je het voertuig niet terug uitvoert zullen de taxen van je waarborg afgetrokken worden. Een CPD kan je in België aanvragen bij het RACB (Royal Automobile Club Belgium). Hier vind je ook een lijst van landen waar een CPD verplicht is. Aan een CPD hangt een waarborg vast, de grootte hiervan is afhankelijk van de waarde van je voertuig en de landen die je wilt doorkruisen.

Als je deze waarborg te hoog vindt of je moet maar 1 land doorkruisen met een CPD zijn er soms ook alternatieven om via een lokale tussenpersoon je voertuig tijdelijk te importeren. Dit brengt echter ook de nodige administratie en kost met zich mee. Het is dus afwegen welke optie het best bij je reis past.

Internationaal rijbewijs

In sommige landen is een internationaal rijbewijs verplicht. Dit is gemakkelijk aan te vragen bij je gemeente. Je krijgt dit direct mee.

One Comment

  1. Pingback: Grensovergangen met eigen auto – Collecting Stones

Comments are closed.