Administratie Auto

Dit valt gezien de situatie (doorkruisen van 2 continenten en een 20-tal landen) nog mee. Het is vooral enkele beslissingen nemen over het Carnet de Passage en Douane.

Algemene autodocumenten

De standaard autodocumenten (inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, keuringsbewijs & verzekeringsbewijs) neem je natuurlijk mee, incl.. de nodige (digitale) kopieën. Het inschrijvingsbewijs, of kentekenbewijs, is veruit het belangrijkste. Dit wordt aan elke landgrens gevraagd.

Autoverzekering

In Europa heb je de groene kaart, hierop kun je gemakkelijk nagaan in welke landen je verzekert bent. Buiten deze zone zullen verzekeringsmaatschappijen zeer terughoudend zijn om je te verzekeren. Hier is de boodschap om aan de grens telkens een verzekering af te sluiten voor het volgende land.

Douane documenten en het Carnet de Passage

Een Carnet de Passage en Douane (CPD) is een douane document dat in sommige landen nodig is om met je eigen voertuig de grens te kunnen oversteken. Dit document waarborgt dat je het voertuig dat je binnenbrengt in dat land ook terug uitvoert. Het staat je toe om je eigen voertuig tijdelijk te importeren in dit land zonder dat je invoer taksen moet betalen. Dit is een soort visa voor je voertuig, zowel bij het binnen rijden als het buiten rijden moet het document een stempel krijgen. Aan een CPD hangt een waarborg vast, de grootte hiervan is afhankelijk van de waarde van je voertuig en de landen die je wilt doorkruisen. Indien je het voertuig niet terug uitvoert zullen de taksen van je waarborg afgetrokken worden. Een CPD kan je in België aanvragen bij het RACB (Royal Automobile Club Belgium). Hier vind je ook een lijst van landen waar een CPD verplicht is.

Als je deze waarborg te hoog vindt of je moet maar 1 land doorkruisen met een CPD zijn er soms ook alternatieven om via een lokale tussenpersoon je voertuig tijdelijk te importeren. Dit brengt echter ook de nodige administratie en kost met zich mee. Het is dus afwegen welke optie het best bij je reis past.

Internationaal rijbewijs

In sommige landen is een internationaal rijbewijs verplicht. Dit is gemakkelijk aan te vragen bij je gemeente. Je krijgt dit direct mee.

One Comment

  1. Pingback: Grensovergangen met eigen auto – Collecting Stones

Comments are closed.