Overland-uitbouw

We kochten onze Toyota Landcruiser HDJ80 in zijn volledig originele staat. Weliswaar kan je dit de 4×4 der 4×4-en noemen maar reisklaar was hij nog niet. In de afgelopen maanden transformeerde we hem van een goedbewaarde Landcruiser naar een overland machine.

Het dak

Op het dak plaatsten we een aluminium dakrek, een daktent, een luifel, 2 plastieken legerkisten en 2 Jerrycans.

In het verre West-Vlaanderen hadden we een zeer fijne ontmoeting met Mario, een Landcruiser-kenner en vakman van het eerste uur. We kochten zijn aluminium dakrek en daktent over en gingen naar huis met een hele hoop extra informatie.

De tent is eentje van Gordi Gear, de Explorer Plus met ondertent. Vermits we in de winter vertrekken was een ondertent een essentieel deel. Ook biedt de Plus-versie met zijn overdekte ingang veel meer privacy en beschutting. We kozen ervoor om de tent zo te plaatsen dat ze naar achter opent. Hierdoor hebben we een achteraan een afdakje en staan we beschut als we de auto achteraan opendoen.

We hopen het komende jaar te kunnen toerskieën en bergen te beklimmen. Dit brengt serieus wat extra bagage met zich mee. We konden er dus ook niet omheen om extra kisten op het dak te plaatsen. Dit werden 2 plastieken ex-leger kisten uit de Amerikaanse Stock. Op het dak vind je verder nog 2 jerry-cans van elk 20L die ons bereik in nood serieus kunnen verlengen.

De luifel kochten we over van onze 4×4-garagist Gilles. Deze zal ons in de zomermaanden beschermen tegen de woestijnzon. Hij meet 2m op 2m en is gemakkelijk op te stellen. De armen klappen weg in de hoes, de steunpoten rol je mee op in het doek.

De snorkel

Rond de snorkel bestaan veel misvattingen. Nee, deze dient niet om door diep water te kunnen rijden, zoals ikzelf in het begin dacht. Als dit het geval was geweest hadden we hem nooit laten installeren, vermits we voornamelijk door woestijn gaan rijden. Dus waarom een snorkel? De motor zuigt verse lucht aan ter hoogte van het rechter voorwiel. Als je veel op onverharde wegen rijdt ontstaat er een stofwolk waardoor de lucht die naar de motor gaat vol stof zit. De luchtfilter zal dit deels tegenhouden maar het blijft belastend voor de motor. De snorkel zorgt ervoor dat de lucht van veel hoger komt en veel minder stof zal bevatten. Ook hebben we een uitwasbare luchtfilter.

Verhogen

We hebben lang gedacht om de auto niet te verhogen. We gaan tenslotte voor te skiën en wandelen in de bergen, niet om off-road zwaar te gaan crossen. Onze schokdempers waren echter aan vervanging toe en zwaardere veren waren ook aangewezen. De 2 dingen die vervangen moeten worden bij een verhoging. Dus besloten we de auto dan maar ineens ook 5 cm te verhogen.

Banden

In dezelfde analogie als hierboven, we gaan om te reizen, niet om te crossen. De banden die op de auto staan zijn nog goed, weliswaar aan de kleine kant maar goed van kwaliteit. We besloten deze dan ook, nog, niet te vervangen. Om het spannend te houden hebben we maar één reserve wiel mee, niet twee. We zullen jullie laten weten hoe dit afloopt.

Maxtrax/Rijplaten

We kunnen er geen doekjes om winden maar dit hadden we niet meegehad zonder onze garagist, Gilles. Hij had nog een set liggen en wou ons niet zien vertrekken zonder. Dit aanbod konden we natuurlijk niet afslagen.

Update van onderweg: Ondertussen hebben ze ons al enkele keren uit de nood geholpen, we kunnen dit dan ook alleen maar aanraden!

Verwarming

We vertrekken nu eenmaal in de winter, dus ook hier konden we niet omheen: we hebben verwarming nodig. We zochten lang naar een betaalbare en praktische oplossing. Uiteindelijk kozen we voor een Foetsie Petroleum kachel. Deze kan voor 2000 Watt zorgen en een kleine ruimte gemakkelijk verwarmen. Voordeel, hij is goedkoop. Nadeel, hij is groot.

Update van onderweg: In het begin waren er enkele kinderziektes maar met hier en daar een vijs aan te draaien werkt het nu meer dan behoorlijk. De kachel kan gemakkelijk de ondertent verwarmen, ongeveer 8 kubieke meter. Je hebt zo goed als geen geur- of lawaaihinder. Het verbruik valt ook zeer goed mee. Onderweg vonden we geen petroleum meer maar wel kerozine waarop de kachel ook goed brandt. De kachel blijft groot maar heeft een mooi plekje gekregen waardoor we er geen last van hebben.