De Keuken

De keuken bestaat uit 2 delen: een heus kookeiland en een ijskast.

Het kookeiland

Het kookeiland klapt achteraan uit de 4×4. De auto is vanbinnen te krap om in te koken en de dampen zouden teveel in de auto blijven hangen. Op het kookeiland kunnen we ons gasvuur plaatsen. We kozen voor gas omdat dit redelijk goedkoop, compact en overal voor handen is. De gasfles zullen we onderweg waarschijnlijk niet meer kunnen omruilen voor een volle fles maar de eenvoud van dit systeem woog zwaarder door.

Update van onderweg: Na 3 maanden koken is onze eerste propaan-gasfles leeg. Ondertussen hebben we van andere ‘Overlanders’ vernomen dat bepaalde tankstations je gasfles gewoon terug vullen met propaan. Ondenkbaar in België… Maar inderdaad, in een landelijk tankstation in Rusland kunnen we voor 3€ onze 5kg/13l-fles terug bijvullen. Easy! In de app IOverlander staan tankstations aangeduid die dit doen.

De ijskast

De ijskast is een serieus beest met een inhoud van 32L , die als we willen, ook kan vriezen. Het is een compressie ijskast op 12V van Engel (MT35G-P), dit model kan tegen wat stoten (trillingen, schokken, kantelingen). We kozen bewust niet voor een absorptie koelkast vermits die bij hoge temperaturen, die we wel gaan tegenkomen (#zomerinIran), niet meer koelen. Compacte compressie ijskasten zijn niet goedkoop maar het leek ons de investering waard.

Update van onderweg: We zijn zeer tevreden van onze ‘dure’ investering. De ijskast koelt goed, is ruim genoeg en maakt weinig lawaai. Ook het verbruik valt goed mee.