Navigatie

De komende maanden gaan we kilometers rijden, wandelen en toerskieën. Om het noorden niet kwijt te raken hebben we ons een beetje voorbereid.

In de auto

Google maps

De meest voor de hand liggende oplossing om je te oriënteren. Maar dit zuipt natuurlijk mobiel internet en je hebt ontvangst nodig. Niet ideaal als je een 20-tal landen denkt te doorkruisen.

OsmAnd

OsmAnd kennen we al langer. Dit is een app die gebruik maakt van Open Street Map-kaarten (OSM). De kaarten download je per land zodat ze offline op je gsm staan. Je hebt alleen maar een gps signaal nodig als je hiermee wilt werken.

In het verleden bleken deze kaarten zeer gedetailleerd te zijn. Ook voor wandelen, wat voor ons een pluspunt is. In de gratis versie van de app kun je 7 landen/kaarten offline downloaden. De betalende app, OsmAnd+, kost rond de 10€ en hiermee kun je ongelimiteerd kaarten downloaden. Voor 3€ meer heb je de hoogtelijnen erbij. Geen slechte deal voor een gedetailleerde wegen- en wandelkaart van de wereld leek ons.

Hou er wel rekening mee dat de offline kaarten best wat plaats innemen op je gsm (Afhanhankelijk van het land: wegenkaart:+-150 Mb/land, gedetailleerde kaart: +- 300 Mb/land, hoogtelijnen:+- 300Mb/land). Deze kun je natuurlijk ook op een extern SD-kaartje zetten.

Te voet

Wandelgps

Dit is nieuw voor ons maar na een sneeuwstorm met Kerst leek dit ons een goede investering. Zeker omdat we dikwijls maar met twee op pad gaan zijn.

Wouter, goeie vriend en oprichter van noplacelikeoutside.be, raadde ons de Garmin 66s aan. Uit ervaring weten we dat Wouter weet waarover hij het heeft. Deze werd het dus.

We dachten hier snel ook Open Street maps op te zetten maar dit was toch even zoeken voor een leek. Dus riepen we nog eens de hulp in van Wouter. De boodschap was vooral maak het niet te moeilijk. Naar aanleiding hiervan schreef Wouter een artikeltje met de stappen over het installeren van OSM-kaarten op je Garmin GPS. Dit vind je hier.

OSMand

Hier kun je dus ook perfect op terugvallen om te wandelen, zeker in Europa. Of dit nog het geval zal zijn meer naar het oosten is een beetje de vraag. En dit vraagt natuurlijk wel wat van je gsm batterij.

Lokale kaart en kompas

Met bovenstaande opties raken we al ver maar beide baseren zich op OSM-kaarten en technologie. Het detail van de OSM-kaarten meer naar het oosten kennen we nog niet. En technologie durft nogal eens te falen, lege batterijen, geen signaal,..

Dan is het gewoon terugvallen op de ‘good old’ klassieke papieren kaart en kompas. Lokaal vind je deze meestal in de grotere boekenwinkels of de plaatselijke toeristische dienst.