Elektriciteit

Elektriciteit is een universum op zich met honderdduizenden verschillende componenten. Om de draden door het bos te blijven zien lieten we ons bijstaan door de Battery Shop in Herent. Samen kwamen we tot onderstaande circuit:

Een AGM leefbatterij van 107Ah voorziet ons van 12V als we stilstaan. Hierdoor trekken we de autobatterij niet leeg en kunnen we de volgende ochtend nog starten, jeuuuj. De leefbatterij kan opgeladen worden op 3 verschillende manieren:

  • Via de autobatterij als we rijden
  • Via een 100W opvouwbaar zonnepaneel (Lensun)
  • Via een 13A lader die je in het stopcontact kan steken (Victron Blue Smart Charger 12/13)

Om te voorkomen dat de leefbatterij ook in stilstand de autobatterij gaat gebruiken zit tussen deze twee batterijen een batterijscheider (Cyrix van Victron). Tussen het zonnepaneel en de batterij zit een 10A laadregelaar, deze controleert de input van het zonnepaneel naar de batterij.

Vanaf de leefbatterij vertrekt er een 12V circuit waarop we ledlichtjes, de frigo, de waterpomp en USB-poorten kunnen aansluiten. Ook hebben we een omvormer van 12V naar 220V (Victron Phoenix omvormer 12/375 Schuko) met hieraan enkele stopcontacten om bijvoorbeeld de laptop levend te houden.